Blog > Komentarze do wpisu

Ciastka całuski

Składniki

Ciasto:
30 dag mąki
25 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mały cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18 %

Lukier:
2 białka
20 dag cukru pudru

Masa budyniowa:
ugotowany, zimny budyń waniliowy
kostka miękiego masła
pół szkl. cukru pudru

Dodatkowo:
20 dag kokosu
twarda marmolada o dowplnym smaku wg uznania



Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i dobrze zagnieść, uformować kulę i wstawic do lodówki na ok.30 min.
Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok.1 cm i wykrawać z niego krążki o średnicy 5 cm.
Białka ubić na sztywno i dodać cukier puder, aby powstał gęsty lukier i posmarować każdy krążek lukrem, po czym ułozyć na blaszce i piec ok.20-25 min. w temp.1800 C, na złoty kolor.
Masło utrzec z budyniem i cukrem pudrem na jednolitą masę. Zimne ciastka posmarować jedno masą budyniową a drugie twarda marmolada o dowolnym smaku, ja wykorzystałam marmoladę wiśniowąi sklejać razem. Sklejone ciastka posmarować naokoło masą budyniową i obtoczyć w kokosie.Przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Ciastka najlepiej smakuja na drugi dzień. Są lekkie i pyszne! Polecam niebo w gębie!

Przepraszam za takie niewyraźne zdjęcie. Z tej porcji wychodzi 60 ciastek. Smacznego!!!
Przepis jest już od bardzo dawna w naszej rodzinie i nie wiem niestety skąd pochodzi, ale mam nadzieje, że ciastka będą smakować.

sobota, 09 czerwca 2012, daniajarskie